A szent és a profán - a menstruációs vér karrierje

A történelem során számos kultúra ruházta fel misztikus jelentéssel  a menstruációt.
Összefüggésbe hozták a holdciklussal és a jó terméshozammal.
Mágikus és gyógyító erőket rendeltek hozzá, vagy épp ellenkezőleg: romlást, ártást, pusztulást.

Óvakodj a menstruáló nőtől!

Egyes afrikai törzsek úgy vélik, hogy ha egy menstruáló nő megosztja az ágyát vagy az ételt egy férfival, akkor ezzel  csökkenteni fogja a férfi férfiasságát.
Az Ubangui törzs tagjai úgy vélik, hogy ha egy nő menstruációja ideje alatt a családnak ételt készít, akkor az azt elfogyasztó házastársa megsérül a háborúban, és menthetetlenül elvérzik.

A Talmud szerint, ha egy a menstruációját kezdő nő két férfi között haladt el, akkor ez egyik férfi biztosan halál fia lett. Ha ugyenez a nő ugyanebben a szituációban már a menstruációja végén tartott: a férfiak kisvártatva tutira verekedésbe keveredtek. 

Emellett egyes kultúrákban azt hitték, hogy nem csak a menstruáló nőt lengi körül valamiféle misztikus ártó köd, de maga a menstruációs vér is mérgező természetű. Az idősebb Plinius a Naturalis Historia című könyvében felsorolta a menstruáló nők „veszélyeit”: „[…] a bort ecetté változtathatja, a tükröt eltörheti, a vasat és  az állatbőrt tönkreteheti, az eget elsötétítheti, a termőföldet terméketlenné teheti, a gyümölcsök hatására leesnek a fákról, a méhek megdöglenek, az állatok elvetélnek.” (1)

Hasonló hiedelmek terjedtek el a középkori Európában, ahol azt hitték, hogy a menstruáció megakadályozza a magok csírázását, megsavanyítja a mustot, behomályosítja a tükröket, a vasat elrozsdásítja, a bronzot megfeketíti. Emellett a menstruáló nők közelsége a készítés alatt álló ételeket tönkreteheti, a konyhai eszközök romlanak, a növények elsorvadnak, és azt hitték, hogy egy beteg súlyosbodik, ha a menstruáló nő volt a közelében.

A példák sora, ezzel korántsem ér véget, de nézzünk meg a másik oldalt is.

Éljen a gyógyító vér!

A vért a különféle kultúrák az élet szimbólumaként értelmezték, ezért mágikus és gyógyító tulajdonságokkal ruházták fel. Használták például gyógyszerek és főzetek készítéséhez. Például a 17. század folyamán Franciaországban azt gondolták, hogy egy nem szült nő menstruációs vére tüzet képes kioltani, függetlenül attól, hogy milyen forró a tűz.

Oroszország déli részén azt hitték, hogy a vér megtartja tulajdonosa lelkének egy részét, és ezt szerelmi szűrőként használták fel, borba keverve szerelmi bájitalként. 

Más helyeken hittek a menstruáció gyógyító tulajdonságaiban, és könnyezés, epilepszia, makacs fájdalom, köszvény, kelések, szemölcsök, fekélyek, láz, hidrofóbia gyógyítására használták, sőt hatékonynak hitték a  viharokat és járványokat okozó gonosz ellen.

Miért lenne tisztátalan?

Induljunk ki onnan, amit ezek a fenti történetek sugallnak: a menstruációs vér hatalmas erővel bír, egyes értelmezések szerint egyenesen szent. Ami szent, az nem érintkezhet világi dolgokkal. Ha ez mégis megtörténik, akkor a vér beszennyeződik, és veszélyessé válik. Ez a logika van számos gyakorlat mögött, amelyben a menstruáló nőt elkülönítik.

Ez jelenik meg Pakisztánban (1), Nepálban (2), ahol a menstruáló nők olykor olyan körülmények közt kénytelenek tölteni az idejüket, amibe belebetegszenek, vagy belehalnak. 
A kifacsart logika nem csak itt válik a nők kárára, Indonéziában egyes helyeken (3)  a szexuális úton terjedő betegségek eredőjének azt tartják, hogy a tiltás ellenére, a vérző nő nemi életet élt. A férfi, aki elkapta a betegséget, úgy tud meggyógyulni, hogy szexel egy nővel, akinek a teste  úgyis képes megtisztulni majd a kórtól a menstruációjával. 
Köszönjük a bizalamat. 

A jelenünk nyugaton

A történelem folyamán a menstruációs vérhez és a menstruáló nőhöz számtalan hiedelem tapadt.

A mostani nyugati kultúra egy egészen új, és az eddigiektől eltérő hozzáállást alakított ki.
Egyfelől örülhetünk neki, hogy (a mi kultúránkban) vége a hiedelmeknek, másrészt a menstruáció ijesztően a semlegesség, a “mintha semmi sem történne” mezejére lett száműzve.

Számos menstruációs zavar mögött sejthetjük a testünk üzeneteinek totális semmibe vételét, amellett, hogy a környezetszennyezés és a helytelen táplálkozás nagy valószínűséggel szintén ott van a háttérben.

1. https://www.goodreads.com/quotes/783114-contact-with-menstrual-blood-turns-new-wine-sour-crops-touched

2. Kashala Bashali, https://www.press.umich.edu/pdf/0472097830-05.pdf 

3. Chaupadi, a tradition in Nepal, turns menstruating women into untouchables, https://www.statnews.com/2017/02/17/nepal-tradition-chaupadi-menstruation/

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Culture_and_menstruation

A Sakti Sisters egy szakmai társulás. Munkásságunk egy része online bárhonnan elérhető, személyesen leginkább Budapesten vagyunk.