Az vagy amit megeszel?

Az ájurvéda szerint a megelőzés a legfontosabb, de a helyreállításban is fontos a szerepe. A fizikai testünk ételből építkezik, ezért  a legfontosabb a helyes táplálkozás kialakítása és annak a fenntartása, hogy egészségesek maradjunk. A betegség leggyakoribb testi oka a helytelen (nem az alkatunknak megfelelő) táplálkozás. Ez a rendszer egyénenként különböző, pontosan megfogalmazott javaslatokat ad a dósák egyensúlyának megtartására, vagy éppen kibillenésének esetére,  napszakra, évszakra, éghajlatra vonatkozóan is. 

E szerint a felfogás szerint a táplálkozás igazodik az egyén dósa összetételéhez, ezzel meghatározó szerepet kap az egészség fenntartásában, illetve visszanyerésében.

Egyensúlyunk zavara esetén először az étrendünket kell megváltoztatnunk annak érdekében, hogy a prakritinknek (alkatunknak) megfelelő dósa összetételünket helyreállíthassuk.

Az ájurvéda dósák szerint csoportosítja az ételeket. A gyógynövényekre és az ételekre ugyanazok az alapelvek érvényesek: az elemek (éter, levegő, tűz, víz és föld), a dósák, az energia és az ízek a meghatározóak.

Étrendünk összeállításakor figyelembe kell vennünk, hogy milyen tápanyagokra, és milyen mennyiségben van szüksége szervezetünknek. Az ájurvéda útmutatásainak segítségével megtudhatjuk (és meg is tanulhatjuk), mit együnk, hogyan készítsük el fogásainkat, hogyan társíthatjuk az ételeinket, és milyen íz összetételre törekedjünk a megelőzés, illetve a terápia szempontjából.