Az első menstruáció

– Egy szép őszi reggelen történt. Elmentem pisilni, és véreztem. 
– Nyár volt, nyilván. Nyaraltam, vízparton, nyilván. Én voltam az egyetlen aki kimaradt a vízi hancúrozásból. 
– Már nem is emlékszem rá, hogy hogyan is történt.

Az első menstruációt számos dolog lengheti körül. Izgalom, ijedtség, értetlenség. 

De mi is történik ilyenkor a testünkben?

Onnantól, hogy a méhen belül eldőlt, hogy lánybabák leszünk, a petefészkeinkben elkezdtek kifejlődni a petesejtjeink elődei. 

Születésünkkor  kb 300 000 előpetesejtünk van. A testünk folyamatosan gyakorol, és bár az első menstruációnkig nem érik meg teljesen egy előpetesejtünk sem, a készletünk fogy: az érés különböző szakaszáig eljutott petesejtjeink ugyanis felszívódnak. Így az első mensinkkor a megmaradt kb 180 000  előpetesetjtünk közül kezd el megérni néhány. (Kicsit pontosabban néhányszáz, akár egy ezer is, per ciklus.) 

Fontos tudnunk róla, hogy a menarké (az első menstruáció) nem jelenti egyértelműen a termékenység kezdetét.
Egy vizsgálat (1) során azt találták, hogy azoknak a lányoknak akiknek megjött az első menzeszük, a következő egy évben a ciklusaik 80%-ában nem volt ovulációjuk. (2)

Ugyanezeknek a lányoknak a következő két évben 50%-ban, a rákövetkező három évben 10%-ban nem volt ovulációjuk. 

Eszerint tehát akár 6-7 évig is eltarthat míg beáll a működőképes ciklus. Ez egy normális folyamat, akár azt is mondhatjuk rá, hogy a testünk tanulja a termékenységet.

Mikor jön meg először?

Mostanság valamikor 10-12 éves korunk körül jön meg.
De ez nem volt mindig így.
Az 1850-es évek norvégiájában 17 éves kor körül jött meg a lányoknak először, ugyanitt 1890 környékén már 16 évesen.
És egy adat az 1990-es évek Amerikájából: 11 évesen. (3)


Egyre hamarabb jön meg, és ez a tendencia elég riasztó.
A menarké eltolódásának okait a környezetszennyezésben, a helytelen táplálkozásban, rossz szociális környezetben keresik.
Ha abból indulunk ki, hogy hormonjaink folyamatos kommunikációban vannak a külső környezettel,  és testünket folyamatosan a külvilághoz igazítják, (4) akkor végülis érthető ez a tendencia: a testünk igyekszik egyre előrébb hozni a termékeny időszakot, mert a jövő bizonytalan.

Mi ezzel a gond?

Természetesen ezek a tanulmányok átlagokkal dolgoznak, és az egyedi esetek nagyobb szórást mutathatnak.
De azon  mindenképp érdemes elgondolkodnunk, hogy vajon egy 11 éves vagy egy 13-14 éves, vagy egy 16-17 éves lány tud könnyebben megbírkózni azzal az igenis komoly hormonális változással ami az első mensijétől kezdve uralni fogja a testét és az elméjét.
Abban, hogy ő hogyan éli meg a nőiségének a bimbózását, nekünk, a környezetében élő felnőtt nőknek igenis nagy szerepünk lehet.

A mi támogatásunk, a tapasztalataink, az általunk mutatott minta elképesztő erejű lehet.
Ha pedig úgy érzed, hogy te sem ismered eléggé a testedet, induljatok el ezen az úton együtt, mert ez egy igazi nagy kaland lesz. 

1. Serum steroids and pituitary hormones in female puberty: a partly longitudinal study, Clinical Endocrinology. 12(2): 107–20. doi:10.1111/j.1365-2265.1980.tb02125.x. PMID 6249519

2. Bizony, a menstruáció megléte nem garancia az ovuláció meglétére, bár ez nem a kamaszlányokat foglalkoztatja, inkább azokat  akik babát szeretnének.

3.  Boaz, N.T. (1999): Essentials of biological anthropology, Prentice Hall, New Jersey, ISBN 0-13-080793-1

4. Marjolein Dubbers: Hormonkontroll, Scholar kiadó 2018, 26-27.o

5. Egy wikipédia által hivatkozott kutatás alapján: https://en.wikipedia.org/wiki/Menarche, Risk Factors for Breast Cancer in India: an INDOX Case-Control Study

A Sakti Sisters egy szakmai társulás. Munkásságunk egy része online bárhonnan elérhető, személyesen leginkább Budapesten vagyunk.