Mellfeszülés és fájdalom mint PMS tünet

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a mell érzékenységétől és fájdalmától, meg kell ismernünk, hogy mi okozza. A leggyakrabban menstruáció előtt jelentkezik, ami rendszerint a ciklussal járó hormonális változások miatt van.

A menstruációs ciklus luteális szakaszában (mensi előtti két kb. hét) járunk. A ciklus 21-22. napján csökken az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje, hatására megváltozik lágy testszöveteink rugalmassága, valamint szervezetünkben fokozódik a folyadék-visszatartásra és a gyulladásra való hajlam. A mell szöveteiben nagyjából olyan ciklikus változás megy végbe, mint a méhben. Míg a méhben felgyülemlett folyadék és szövet (endometrium) a menstruációval távozik a testből, addig a mellben lévő folyadék és sejtszövet (mirigyszövet) többlet a testen belül kerül feldolgozásra, amiben kiemelkedő szerepe van a vérkeringésnek és a nyiroknak. Ez egy lassabb folyamat, így érthető, miért okoz feszültséget, fájdalmat.
Ezt a folyamatot nagyban befolyásolja az ösztrogén és a progeszteron hormonok egyensúlya, vagy éppen az egyensúlytalansága.

A menstruáció előtti tünetegyüttes (PMS) nem újkeletű dolog, azonban egyre több nőt érint és egyre intenzívebben megnyilvánuló tünetekkel jelentkezik. A tünetek három nagy csoportra oszthatók: testi tünetek, pszichés tünetek és magatartásbéli változások. A fájdalmas, kellemetlen mellfeszülés az egyik leggyakoribb PMS tünet, mondhatni listavezető.

A PMS tünetek kialakulásában számos tényező játszik szerepet, és gyakran ösztrogén dominanciát jeleznek.

Az ösztrogén dominanciára hajlamosító tényezők például: tartós stressz, elhízás, hormonális fogamzásgátlók, cukrok és egyéb finomított tápanyagok fogyasztása, nem teljes értékű táplálkozás, (túl sok) tejtermék, napfény hiánya, kimerültség, mozgáshiány, a környezetből és táplálékból szervezetbe kerülő xenoösztrogének (mesterséges ösztrogén származékok). Fizikai szinten ez azt jelenti, hogy a máj jelentősen túl van terhelve, és nem tudja megfelelő hatékonysággal lebontani az ösztrogént, ami felhalmozódik a szervezetben.

Tehát nem minden esetben függ össze mellünk érzékenysége és fájdalma a menstruációs ciklusunkkal. Érdemes ciklus naplót vezetni, melybe a mellünkben tapasztalható esetleges tünetekre, az önvizsgálat eredményére is érdemes kitérni.