Menstruációs segédeszközeink története

Te mit használsz? Betétet? Tampont? Kelyhet?
És azt tudod hogy régen mit használtak a lányok?

A távoli ókor

Az ókori egyiptomban puha papirusz köteget használtak a vér felfogására tamponként. 
Ez a módszer (tampon) az egész földön elterjedt volt, de az anyaga a helyi viszonyokhoz képest változott. 

Időszámításunk előtt 500 körül Hippokratész azt dokumentálta, hogy az akkori görög nők muszlinnal becsavart fadarabkát használtak a célra, míg a római nők gyapjúból készítettek tampont, és betétet.
Ezekből az évszázadokban hallhatunk hasonló eszközökről, amelyek gyapjúból, mohából, állatbőrből, levelekből, vagy fűből készültek. Olyan is előfordult, hogy nem használtak semmit.

A sötét középkor

A középkorból nem nagyon maradt fenn leírás, történészeink feltételezése szerint ekkoriban a nők mindenféle rongyokat használtak a vér felitatására, ha egyáltalán használtak. 

A menstruációt ekkoriban nem nézték jó szemmel, része volt a nőket körüllengő bizalmatlanságnak, ezért sokak hordtak illatos gyógynövényeket tartalmazó tasakokat magukon, hogy elnyomják a vér szagát. 

Ugyanitt használtak varangyosbéka-hamut is görcsök enyhítésére. A hamut kis tasakokban kellett a derék köré kötni. 

Éljen a felvilágosodás

Az 1800-as években jelent meg a felcsatolható menstruációs öv a piacon. Ehhez később eldobható betéteket is gyártottak. 

A mai tampon elődje az I. világháború idejében született: francia ápolónők használták fel kreatívan a cellulóz kötszert. 

A kehely az 1930-as években jelent meg, igaz akkor még aluminium+gumi kombójából készült.

Az applikátoros tampon is kb ekkortájt jelent meg, majd az 50-es években az applikátor nélküli tampon. A ragasztócsíkkal ellátott, bugyiba ragasztható betétek 1969 óta léteznek, és a 80-as évek nagy vívmánya volt a szárnyas betét. 

Manapság a tamponok között találhatunk klór származéktól mentes terméket, a kelyhek szilikonból vannak, a betétek közt vannak varrott, többször használatos verziók is, és megszületett a menstruációs bugyi is. 

The History of Periods: How Women Have Dealt With Menstruation Through the Ages:  https://www.knixteen.com/blogs/the-rag/the-history-of-periods

Tampon history: https://www.period.media/factsfigures/tampon-history/

The History of the Sanitary Pad: https://femmeinternational.org/the-history-of-the-sanitary-pad/

A short history of modern menstrual products: https://helloclue.com/articles/culture/a-short-history-of-modern-menstrual-products

 

A Sakti Sisters egy szakmai társulás. Munkásságunk egy része online bárhonnan elérhető, személyesen leginkább Budapesten vagyunk.