Miben más a nő mint a férfi?

Olyankor, amikor elindul egy női jóga oktatóképzés, az első dolog, amit elmondunk,
hogy a női jóga egy megengedő irányzat

De mit enged meg és miért?

A helyzet az, hogy a világ, amelyben élünk túlnyomó részben a férfiak igényeihez és szükségleteihez van igazítva. A női perspektíva hiánya az élet különböző területeit érinti: egészségügyi, közéleti, infrastrukturális és politikai vonzata is van. Ez sokszor megnehezíti a nők életét, és szakadékot is képez a két nem között.
Így van ez a jógával és a sportokkal is. A testi és mentális egészségünk érdekében a jelenleg fennálló és uralkodó rendszert a nőknek megfelelő szemlélettel szükséges kiegészíteni hogy kerek egészt alkothassunk.. 

De hogyan válik a nő nővé és a férfi férfivá? Milyen tényezők határozzák meg a nemünket?
A nemi differenciálódás — a fogantatásunk pillanatától kezdve — sorozatos történések eredménye, amelyek egymással szoros összefüggésben állnak.
A nemi jellegeket három nagy csoportra oszthatjuk:

Lány vagy fiú?

Ebben a bejegyzésben a biológiai nemünk áll vizsgálódásunk fókuszában.
A biológiai nemünk az, ami meghatározza, hogy hogyan nézünk ki, milyen fiziológiás folyamatok zajlanak bennünk, milyen a testfelépítésünk, és még azt is, hogy milyen az anyagcserénk.

A biológiai nemünk a reprodukcióban betöltött szerepünkre utal, és nem határozza meg kötelező jelleggel a társadalmi szinten elvégzendő feladatainkat vagy szerepeinket.

Az esetek döntő részében lánynak vagy fiúnak születünk.

De előfordul olyan is, hogy a méhen belüli fejlődés során valami másként alakul, és ez a terminológia nem lesz ilyen egyértelmű.
Az interszexuális emberek olyan nemi jellegzetességekkel születnek, amelyek miatt biológiai szempontból nem sorolhatóak egyértelműen a női vagy férfi nemhez.
Eltérések vannak például a kromoszómákban, a hormontermelésben és a nemi szervek felépítésében is.
Az interszexualitásnak, vagyis a köztesneműségnek több változata is ismert, előfordul például olyan helyzet is, hogy az adott személynek petefészkei és heréi is vannak.

Az interszexualitás nem függ össze a nemi identitással, hanem egy biológiai állapotot jelöl. A nemi identitás az egyénnek egy stabil, semmilyen kezeléssel, sem akarattal meg nem változtatható aspektusa.

Nahát, hogy megnőttél!

A lányok alakja gyerekkorukban kevésbé különbözik a fiúkétól, mint felnőtt korukban, lényeges eltérés csak az elsődleges nemi jellegben, a nemi szervek felépítésében van (puni és kuki). A női nemi szerv felépítéséről itt olvashatsz bővebben.
Aztán amikor a lány és a fiú serdülni kezd, látványos átalakuláson mennek keresztül. Ezeknek a változásoknak a hátterében hormonális folyamatok állnak, amelyek célja a reprodukció. Ekkor kezd el kialakulni a jellegzetes női és férfi test, vagyis a másodlagos nemi jelleg.

Kémiai kódok, mint üzenetek

A kamaszkori változásokat előidéző legfontosabb hormonok nőknél az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteron. Mindkét hormon jelen van a nők és férfiak szervezetében is, de ellenkező nemnél normál körülmények között jóval alacsonyabb szint jellemző. (1.)

A lányoknál leginkább szembetűnő eltérés az, hogy kisebb-nagyobb zsírpárnák alakulnak ki a comb, a popsi, a csípő és a mellek tájékán, ami nőiessé teszi az addig kislányos alakot. Mindez azért történik, mert a növekvő ösztrogénszint hatására a test így raktározza el a zsírt, amire azért van szükség, hogy a menstruációs ciklus elindulhasson. (2.)

Egy lány életében mérföldkő a menarké, az első menstruáció, amikor kislányból nagylánnyá és később nővé érik. (3.) Egyetlen menstruációs ciklusunk alatt több hormonális változáson megyünk keresztül, mint egy férfi egész életében.
Hogy hogyan lehet ez? 

A férfiak hormonális ritmusa cirkadián, vagyis egy folyamatos jellegű, körülbelül 24 órát felölelő időszak, ami egy viszonylag állandónak mondható fiziológiai állapotot jelent.

tim-huyghe-erOQ8wcVgQ4-unsplash

Mi nők viszont ciklikus lények vagyunk, és termékeny éveink alatt a menarkétól a menopauzáig egy havi hormonális ciklus (infradián) szerint működik a testünk.
Ezt a fiziológiás folyamatot nevezzük menstruációs ciklusnak, aminek csúcseseménye az ovuláció.

Ez a ciklikusság (mára egyre inkább elismerten) agyunk kognitív folyamataira is hatással van.

Csontos különbségek

Az emberek csontváza a serdülőkor végéig folyamatosan alakul, növekszik, majd elnyeri a többnyire végleges formáját (ami persze továbbra is változik, csak nem ugyanabban ütemben). Az izmok és zsírszövetek aránya és eloszlása az életmódtól, egyéni adottságoktól és életkortól függően változik egészen életünk végéig.

A pubertás idején a fiúknak szélesebb lesz a válluk és a mellkasuk. Ezt a megnövekedett tesztoszteronszintnek köszönhetik. A nagyobb bordakosár lehetővé teszi azt, hogy a tüdőtérfogat növekedjen, így az izmok oxigénellátása fokozódjon. Markánsabb megjelenésű lesz az állkapcsuk és az egész arckoponyájuk.

A magasabb tesztoszteronszint az anyagcsere folyamatokra is hatással van, a férfiak anyagcseréje jellemzően gyorsabb mint a nőké.

A pubertás időszakában lévő lányok csípője elkezd változni, a medence csontjai fokozatosan alakulnak, kiszélesednek az ösztrogén hatására.
A női medence jellemzően finomabb csontozatú, alacsonyabb, rugalmasabb, nyíltabb és kerekebb formájú, mint a férfiaké.
Bemenete nyíltabb és ovális alakú. A keresztcsont szélesebb, alacsonyabb és a farkcsont nincs összecsontosodva vele, a szeméremcsontok ívesen kapcsolódnak egymáshoz.
Ezek az adottságok lehetővé teszik, hogy a nő képes legyen világra hozni gyermekét. (4.)

Izmaink és zsírpárnáink

Az izom- és zsírszövetek méretében, arányában és eloszlásában is eltérést figyelhetünk meg nő és férfi között.
Más  a combunk, a fenekünk, a csípőnk, a mellünk, mások az ívek, hajlatok és domborulatok.
A férfiaknak általában kevesebb bőr alatti zsírszövetük van, amit jellemzően a hasuk tájékára gyűjtenek, ez az úgynevezett sörhas.

A női test íveltebb formáját az ösztrogén alakítja, ami  természetesen függ az egyéni adottságainktól és életmódunktól is. Derekunk általában karcsúbb és csípőnk szélesebb mint a férfiaké. (5.)

Amikor egy nő a változó korba lép, és az ösztrogéntermelés csökkenni kezd, a zsírszövetek fokozatosan átrendeződnek a derék és has területeire.

Egészségtudatos életmóddal az izom- és zsírszövetek arányát és eloszlását bizonyos mértékben befolyásolni tudjuk. A jó közérzet és az egészséges test kvintesszenciája a testalkatunknak megfelelő étkezés, a rendszeres mozgás, pihenés és kikapcsolódás.

A női mell a serdülőkortól a változókorig hormonális befolyás alatt áll, és a menstruációs ciklus hormonális hatásainak megfelelően folyamatosan változik.

Háromféle fő szövetből épül fel: 

A mell formáját, méretét és feszességét ezeknek a szöveteknek a teljesen egyedi aránya határozza meg. Mivel nem rendelkezik saját izomzattal — a bőr tartja és a kötőszöveti állomány rögzíti a mellkasfalon — helyes testtartással, testünk igényeinek megfelelő testmozgással, kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres ápolással, testsúlyunk ingadozásának minimalizálásával és a jól kiválasztott melltartóval hosszan megóvhatjuk szépségét. (•)(•)

Amit mindig ápolni kell: a bőr

A férfiak bőre a magasabb tesztoszteronszint miatt más szerkezetű mint a nőké.
Ellenállóbb és kevésbé érzékeny (ez persze nem jelenti azt, hogy az ő bőrük nem igényli a törődést és ne kellene vigyázni rá).
Az egyéni hormonszinttől függően átlagosan 20-25%-kal vastagabb, mint a nők bőre és több kollagént is tartalmaz. Nagyobbak a szőrtüszők, könnyebben zsírosodik és az öregedés folyamata is másként zajlik az egyenletesen csökkenő kollagéntermelés miatt.
Hajlamos a gyulladásra és a pattanásosodásra, ezért nekik az alapos tisztítás a bőrápolás legfontosabb lépése. 

A nők bőre az ösztrogén hatására lágyabb, selymesebb, vékonyabb és gyakran érzékenyebb is. A változókor utáni időszakra jellemző drasztikus ösztrogénszint csökkenés a kollagéntermelést is jelentősen csökkenti, aminek látványos jele a bőr elvékonyodása, a bőrszárazság és a ráncosodás.

Bőrünk egészségének védelme, és állagának megőrzése érdekében a korábban már említett életmódra vonatkozó ajánlásokon kívül szükséges kívül-belül jól hidratálni és kollagéntartalmú ételeket vagy étrendkiegészítőt is fogyasztani.

A mindennapjainkban igyekszünk kialakítani magunk körül azt a világot, ahol ezek a különbségek láthatóvá és tényezővé válnak és a megszerzett tudás mentén elhalványulhatnak a sztereotípiák.
A női test igényeihez és szükségleteihez igazított mindennapi tevékenységeinkkel és jógázással teljesebb és egészségesebb életet élhetünk. 

Szerintünk ennek a tendenciának fontos része lenne az is, hogy a nőkről szóló edukációban ne csak mi nők, hanem a férfiak is részesüljenek. 

1. A tesztoszteron a női testben a petefészekben és a mellékvesékben termelődik.
2. Hoppál Bori: Az én testem. Corvina Kiadó, Budapest 2014
3. Fontos tudni, hogy akár pár évig is eltarthat, amíg az ovuláció rendszeressé válik, mert a hormonszint az első években jelentős ingadozásokat mutathat. Ezt a folyamatot befolyásolják az egyéni adottságok és a külső tényezők is, mint például a táplálkozás, a napfény, a napi ritmus, a test zsírtartalma.
4.  Henry Gray: Anatomy of the Human Body
5. Az ösztrogén hatására felhalmozódó zsírszövetnek evolúciós célja feltehetőleg az, hogy a várandósság és a szoptatás idejére kellő energiaraktárat biztosítson az anya számára. 

A Sakti Sisters egy szakmai társulás. Munkásságunk egy része online bárhonnan elérhető, személyesen leginkább Budapesten vagyunk.