Női anatómia I.

Egyszer volt, hol nem volt, a távoli norvégiában volt két szexblogger, akik orvosi egyetemi éveik alatt alap kérdéseket tettek fel a női szervekkel kapcsolatosan. A kérdésekre adott válaszaikat blogba öntötték, majd könyvben kiadták. Ennek a bejegyzésnek az ő művük az egyik alapja (1).  

Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy ez a téma, bár valamilyen szinten foglalkoztat minket nőket, akár még rá is keresünk, de releváns információhoz nem is annyira könnyű hozzájutni.
Saját képzéseinken is tapasztaljuk, hogy altestünket belengi valamiféle tudati köd, pedig sokszor az is elég az elfogadáshoz, hogy megismerve női szerveink működését, rácsodálkozzunk testünk zsenialitására.

Ha a női nemi szervekről beszélünk, hamar szembesülünk vele, hogy magyarul elég nehéz egy szóban kifejezni ezt a területet. Pontosítsuk tehát, hogy mi mit is takar.
Ha lenézünk, a vénuszdombunkat látjuk, ez egy kis/nagyobb párna, amit a szeméremtest fölött találunk. Tükör segítségével még többet láthatunk magunkból. 

Szeméremtestnek hívják összefoglaló néven azt amit látunk: kisebb-nagyobb bőrredőket, amelyek óvják, védik, betakarják a húgycső nyílását, a hüvelybemenetet, és esetleg a csikló makkját.
Kintről befelé haladva: a két külső redőt szőr és bőr borítja, a két belső redőt azonban nyálkahártya. Ez a terület már jóval érzékenyebb, és általában kissé nedves is, hasonlóan a szájunk belső borításához.
Ha szétnyitod a kisajkakat, akkor láthatóvá válik a hüvelybemenet, és fölötte a húgycső kivezető nyílása.
A húgycső nyílást nehéz megtalálni, mert alapesetben (mikor nem pisilünk) zárt állapotban van. Erre jó oka is van a szervezetünknek, mivel a két bejárat (kijárat) nagyon közel van egymáshoz, és maga a húgycső sem egy hosszú szerkezet (összehasonlítva a férfiakéval) vagyis fertőzéseknek ez a terület különösen kitett. A legtipikusabb húgyuti fertőzés az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium számlájára írható. Ez azt jelenti hogy az amúgy a szervezetünkben eleve jelen lévő baktérium került be a húgyutak steril terébe a hüvelyből, vagy a végbélből.
A legalapabb szokás amivel hozzájárulhatsz a húgyutak egészségének megőrzéséhez az a vizelet hátrafelé törlése/felitatása, és a szeretkezés utáni mihamarabbi pisilés.  

A hüvelyt a húgycsőnél sokkalta könnyebb megtalálnod. Ez egy hét-tíz centiméter hosszú, viszonylag keskeny cső, ami a szeméremtestet köti össze a méhhel.
A falát nyálkahártya borítja, mely alapesetben is nedves. Rendkívül rugalmas, azaz minden irányba tud tágulni. Tulajdonképpen olyan mint egy rakott szoknya: össze van kissé hajtogatva, a redőket az ujjaddal érezheted.
A redőzöttségének köszönhetően elképesztő módon (és tempóban) tud tágulni, hogy átengedje magán a kisbabát. Mivel nyálkahártya borítja, ezért regenerálódási képességei is jobbak mint a bőré.
Ugyanúgy mint a szádban, a hüvelyben lévő felszíni hámsérülések is gyorsan gyógyulnak. 

A hüvelyt izmok veszik körbe. Ezért tudod összeszorítani. Ezeknek az izmoknak az edzése létfontosságú, mivel ezek adják a hüvely (hosszanti) tartását. Úgy is felfoghatjuk, hogy a hüvely alulról támasztja a méhet. A hüvely elülső falára lokalizálják egyesek a G-pontot. A 40-es évek óta megy róla a vita hogy mi is ez pontosan, de bizonyítani azóta sem sikerült a létét. Ennek ellenére számos magazinban olvashatunk róla. Az a tény, hogy egyes nőknek a hüvelye szexuálisan ingerlékenyebb/érzékenyebb – bár nem ez van a háttérben – behozta a hüvelyi orgazmus kifejezést a képbe. A legújabb kutatások fényében nagyon úgy tűnik, hogy ez a spekuláció kategóriába tartozik.
Az alábbi képre kattintva elindul az egyik kedvenc rövid filmünk, a Le clitoris. 

Az izgalom hátterében a csikló áll. A csikló ugyanis nem az a kis mazsola, amit a húgycső kivezető nyílása fölött látunk, hanem a csikló makkja. Ahogyan a jéghegy esetében is:  a nagyobb része a felszín alatt van. 

A csikló felépítésével  kapcsolatosan ugyanazokat a szakszavakat fogjuk megtalálni mint a pénisszel kapcsolatban. Van makkja, fitymája, erektilis szövetből álló részei, valamint véredényekkel és idegvégződésekkel gazdagon hálózott. Ezen azért nem kell nagyon meglepődnünk, a lány és fiú babák méhen belüli fejlődésében ugyanazok a sémák futnak, csak vannak válaszutak, olykor tovább-osztódás, olykor átrendezés, vagy visszafejlesztés zajlik az egyes szervek felépítésekor. De az építőkockák azonosak. Például emiatt van a férfiaknak is mellbimbójuk. Az már meglepőbb tény azonban, hogy míg egy neves 1948-as anatómia atlasz (2.) kimerítően tárgyalja a pénisz anatómiáját, a csiklóról nem tesz említést. 

Pedig a csikló az örömérzetben pontosan olyan olyan szerepet tölt be mint a pénisz. Izgalom hatására megtelik vérrel, megnő a mérete, és ekkor látható/érezhető igazán az, ahogyan körbeöleli a hüvelyt. 

(A csiklónak is van éjszakai/hajnali/reggeli merevedése.)
Az izgalom mértéke, a csikló testének a hüvelyhez való közelsége, a pénisz mérete, a behatolás szöge mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hüvelyünkön keresztül is – de még mindig a csiklónkban- képesek legyünk kéjt érezni, és akár a csúcsra jutni. A csiklónk tehát egy fantasztikus szerv, itt az ideje megismerni.
Még egy gondolat ezek alapján: egy nőtől azt várni, hogy kizárólag a behatolástól jusson élvezethez, olyan mintha egy férfitól azt kérnénk: most a péniszed használata nélkül élvezz el légyszíves. 

Van a hüvelyben még egy misztikus dolog, aminek téves ismerete sok nő életét keserítette meg.
A szűzhártya az a bőrlebeny, ami az első aktusnál elszakad, és vérzik. Így kiváló indikátor a szűzesség bizonyítására. Csakhogy ez nem igaz. Maga az elnevezés annyira terhelt, hogy mi (Nina Brochmannt és  Ellen Stokken Dahlt követve) hymenként (a szűzhártya latinul) fogjuk említeni.
A hymen egy gyűrű alakú nyálkahártya-redő ami a hüvely falát koszorúzza, közvetlenül a hüvelybemenet fölött. Serdülőkor előtt kicsit zártabb, az első menstruáció közeledtével kissé áteresztőbbé válik. Anyaga erős, de nem annyira rugalmas mint egy izom: képes elszakadni.
Alakra általában olyan mint egy fánk, középen lyukkal, vagy hasítékkal, vagy több lyukkal, vagy nem is fánk szerű, hanem szirom vagy cafatka szerűen lóg körben. Egyéni, mint az arcunk. Vagy a személyiségünk. Olykor szakad az első szeretkezéskor, de simán lehet hogy nem (3.) 

Az elszakadt nyálkahártya – mivel szuperül regenerálódik – többnyire heg nélkül gyógyul. Ember legyen a talpán aki valamiről amiről nem tudni, hogy korábban hogy is festett, hitelesen állítja hogy érte/nem érte károsodás. Igazságügyi orvosszakértők magát a szűzességi vizsgálatot semmitmondónak tartják. Vagyis a hymen vizsgálata a szüzességet nem bizonyítja vagy cáfolja. 

Jelenkori gyakorlatban a szüzességi vizsgálat egyenlő a nők teste fölötti hatalom gyakorlásánál. A társadalmi elvárások olyan erősek, hogy életre hívták a hymenplasztikát, ami napjainkban is létezik.

Felfelé haladva a hüvelyünk a méhnyakba torkollik. Olyan mint egy vékonyan átfúrt, kissé gömbölyded dugó, amolyan átjáró-féle a méhbe. 

A kicsi nyílást ami rajta van méhszájnak nevezzük. A méhnyak úgy működik mint egy intelligens zsilip. Ovulációkor és menstruációkor áteresztő, egyébként zárt. Egy a belső részében lévő zselészerű anyag változásaiból következik ez.   Ezt az anyagot – a méhnyak nyákot – maga a méhnyak termeli. Ezzel találkozhatsz a bugyidon. Fontos róla tudnod, hogy jelenléte önmagában nem kóros elváltozás. Lehet fehéres, sárgás, hígabb és ragacsosabb, alkattól és attól függően, hogy a ciklusban hol tartunk. Testnedv szaga van, de nem büdös, és nem zöld, vagy véres. Ha igen, az betegségre utalhat, mindenképp menj el a nőgyógyászodhoz.  

Magát a nyákot a testünk sokmindenre használja. 
– Egyrészt ez a nyákdugó anyaga: olyan mint egy tüskés bozótos, elválasztja a steril teret a nem steriltől, a méhet a hüvelytől. 
– Másrészt fenntartja a hüvely savas kémhatását, ami rendkívül otthonos a hüvelyben élő jóindulatú, és minket védő tejsavbaktériumok számára, ám igen zord a külvilágból érkezőknek, így például a spermiumoknak is. Az ovulációnk idején a nyák kémhatása és viszkózussága megváltozik. Vizesebb, nyúlósabb, áttetszőbb és lúgosabb lesz. Éljenek a spermiumok, akik ilyenkor a méhnyakon is könnyebben átjutnak a méhbe. 

A méh egy kb ökölnyi üreges szerv, ami alapból olyan mint egy leeresztett lufi: izmos falai egymáshoz záródnak. Többségünk méhe előrehajlik a húgyhólyagra borulva, másoknak pedig hátra. Ez alkati tényező, a működését nem befolyásolja.

A méh izomzata igen erős, kontrakcióit érezheted amikor menstruálsz, és a méh belső fala, az endometrium leválik. A méh belső tere, ha azt egy udvarként képzeljük el, két oldalra ágazik el, a petevezetékekbe. A petevezeték a méhtől távolodva egyre szűkülő, kb 10-10 cm hosszú járat,  a végén pedig ujjacskákként lógnak a fibriumok (apró lebernyegek), melyek elkapják a hasüregbe kilökődő petesejtet. A petesejtek a petefészkekben érnek. A petefészkek olyanok mint két kis szélben lebegő szatyor,  szalagokkal a méhre kapaszkodnak kívülről (szatyor fülei). Termékeny éveinkben itt fejlődnek ki a petesejtjeinek, kilökődésükkor maguk mögött hagyva a tüszőt, ami sárgatestté alakulva a progeszteront termeli egészen a menstruációnk eljöveteléig.

Születésünkkor kb 300 000 petesejtünk van, a serdülőkorra marad 180 000. Ez a kezdőcsomag, de minden egyes ciklus olyan mint egy több körös vetélkedő, nem egy, hanem akár 1000 petesejt kezd el megérni, mire a végére egy (néha kettő) marad, ami minden “érési fordulón” túljut, és a hasüregbe kilökődik. Ezt a petesejtet kapja el a petevezetékünk ujjacskás vége, és innen a petesejtet a petevezető belső falát alkotó csillószőrök szép lassan besimogatják a méhbe. A petesejt a kilökődéstől számított 12-24 óra múlva a elpusztul, és felszívódik. 

1. Nina Brochmannt és  Ellen Stokken Dahl: A csoda odalent, Cser Kiadó, Budapest 2019
2. Henry Gray: Anatomy of the Human Body
3. 
A fent említett szerzők két tanulmányt hoznak erről, eszerint a megkérdezett nők 56, illetve 40 százaléka tapasztalt vérzést az első szeretkezéskor. 

 

Olvass az intim higéniáról

A hüvelynek megvan a saját ökoszisztémája. Élnek itt olyan baktériumok, amelyek szükségesek az egészséges működéséhez és csakis velük együtt tarthatjuk fenn az egészséges hüvelyflórát ...

A Sakti Sisters egy szakmai társulás. Munkásságunk egy része online bárhonnan elérhető, személyesen leginkább Budapesten vagyunk.