Szankalpa

Szeretem magam és szeretetet sugárzom. Egészséges vagyok. Harmónia, béke, egyensúly van bennem.

Mi az a szankalpa? Egy gondolat, elhatározás, szándék, amit egyes szám első személyben, jelen idejű, pozitív kijelentésként fogalmazol meg.

A pozitív gondolkodás lényege, hogy az erősségekre és a lehetőségekre fókuszál.
Az a célja, hogy segítse az emberi működés harmonizálását, megragadja azokat a dolgokat, amelyek az életünket jobbá teszik (mind az egyén, mind a társadalom szintjén).
A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy ne foglalkozz a betegséggel, nehézséggel, hanem azt, hogy ne a legrosszabb forgatókönyvet vedd elő, hogy lásd a fényt, működtesd az életösztönödet. 
A nehézségeket fontos feltárni és kezelni, a hárításuk, illetve a szőnyeg alá söprésük nem jelent megoldást sem rövid, sem hosszú távon.
A pozitív gondolkodás segítségével ahhoz meríthetsz erőt, hogy ne süppedj bele a nehéz helyzetekbe, kondicionáld elmédet a pozitív kimenetelre.
Fordíts rá időt lehetőleg napi szinten, legyél ebben kitartó.
Ez is csak egy olyan tanulási folyamat, mint megtanulni beszélni.
Eleinte nehezebben megy, de gyakorlással elsajátítható és fejleszthető. Nem baj, ha kezdetben elkalandozik a figyelmed, vezesd vissza.
Fontos a tudatosság!

Hogyan végezd?

Állj meg pár percre, helyezkedj el kényelmesen, feküdj a hátadra, vagy ülj le. Hunyd be a szemedet. Az állkapcsodat finoman mozgasd meg, aztán lazítsd el (szó szerint le is ejtheted az álladat), lazítsd el a szemhéjadat és a szemmozgató izmaidat.

Csendesedj el: figyelmedet vezesd az orrnyílásaidhoz. Szemléld a levegő befelé és kifelé áramlását. Engedd, hogy a légzésed egyre nyugodtabbá, lassabbá váljon. Mélyen, puhán lélegzel be és hosszan, egyenletesen lélegzel ki. Fókuszodat tartsd a légzéseden, ha elkalandozik, vezesd vissza. Az állkapcsodat, szemhéjadat, szemmozgató izmaidat tartsd lazán, ha esetleg megfeszültek, lazítsd el újra. Ne gondolkozz, ne agyalj. Lazíts. Maradj éber.

Fogalmazz meg  magadnak egy szívből jövő pozitív gondolatot (szankalpát). Ismételd el magadban háromszor. 

Éld át: belégzéssel erősítsd fel a szankalpádat, kilégzéssel engedd, hogy átjárja az egész testedet és az elmédet. Belégzés, kilégzés… Folytasd így, amíg jólesik, amíg az időd engedi. 

Vezesd vissza a figyelmedet a légzésedre pár légzés idejére. Majd engedd el a légzésed megfigyelését.

Figyelmeddel keresd meg és finoman mozgasd meg a láb- és kéz ujjaidat, az egész testedet. Nyisd ki a szemedet, de még ne fókuszálj, csak nézz ki a lukon, szemmozgató izmaid legyenek még lazák. Hosszú pislogásokkal egyre inkább találd meg a fókuszodat.

Lassan mozdulva hagyd el a relaxációs testhelyzetedet. Megerősítésképp ismételd el magadban a szankalpádat háromszor.

Mikor végezd?

Például felkeléskor vagy lefekvés előtt, vagy bármikor, amikor van pár szabad perced, amikor úgy érzed, szükséged van pozitív gondolati töltésre. Ne aludj bele. Maradj éber és tudatos.