Testünk szövetei

Testünk szövetei

Az ájurvéda a három dósa, a hét dhátu (testszövetek) és a három mala  rendszerén keresztül közelíti meg az emberi testet (és szellemet), illetve annak egészségét. 
A malák: méreganyagok, azaz vizelet (mutra), izzadtság (szvéda) és széklet (puris). A malák a hét dhátuban lezajló anyagcsere-folyamatoknak azon termékei, melyekre a testnek nincs szüksége, ezért a szervezetünk ezeket eltávolítja magából (a dósák képviselte erők hatására). Hogyha a malák valamilyen okból nem tudnak megfelelően ürülni, az egyensúlyi állapot felborul (pl. székrekedés).

A három rendszer kölcsönhatása határoz meg mindent az emberi testben. A dhátuk szerepe alárendelt a dósákhoz képest. A szövetek a végrehajtók, azt teszik, amit a dósák mondanak nekik, és ezeknek megfelelően hozzák létre a malákat. Helyzetük semleges, nem irányítják a testben zajló folyamatokat. Ezek a test által megtartott anyagok és szerkezetek, amelyek folyamatosan megújulnak és pótlódnak.

Az ájurvéda a különféle működés szerint hétféle dhátut, szövetet határoz meg, a többi szövetre úgy tekint, mint másodlagos szövetekre (upadhátu), a hét fő dhátu melléktermékére. A hét szövet egymást táplálja, mindegyik a sorban utána következőt.

  1. Rasza dhátu

Az emésztés során a táplálékunkból felszívódó anyagok (amiből kialakul a sejtplazma, és a sejtközi folyadékok). Ez a dhátu minden más dhátu alapja, ebből épül fel mindegyik. Ez a tápláló folyadék, ami az egész testet átjárja. Upadhátui az anyatej és a menstruációs váladék, melyeknek alapvetően nem a testen belül van fontos szerepe, ezért másodlagos. Alapeleme a víz, ezért nagyon érzékeny a kapha dósa túltengésére.

  1. Rakta dhátu

A  vér. A rasza dhátu táplálja, alapeleme a tűz, ezért érzékeny a pitta dósa túltengésére. Upadhátui az ízületek és a véredények.

  1. Mánsza dhátu

A hús (izom, amit mozgatni kell, hogy megfelelően működjön). A rakta dhátu táplálja. Alapeleme a föld, ezért érzékeny a kapha dósára. Legfőbb feladata a test vázrendszerének tartása, mozgatása, a belső szervek védelme (védelem, stabilitás – kapha). Upadhátui az ínszalagok és a bőr.

  1. Méda dhátu

A zsír. A mánsza dhátuhoz kapcsolódik, a föld és a víz elemekből áll, és a kapha dósa legerőteljesebb megnyilvánulási formája a testben (felépítés, raktározás). A zsírok felelnek a szervezet szöveteinek olajozott működéséért, az ízületek, kenéséért is. (Az elhízás ájurvédikus szemszögből a kapha dósát tápláló ételek túlzott fogyasztása, az emésztés tüzének csökkenése miatt, vagy a mánsza dhátu nem kielégítő tápláló támogatása, vagyis a kevés testmozgás.) Upadhátuja a verejték.

  1. Asthi dhátu

A csontszövet. A méda dhátu táplálja, és a váta dósával áll kapcsolatban, a levegő, az éter és a föld elem építi fel. A csont erős, és mégis porózus szerkezetű. Upadhátui a fogak, a haj és a körmök.

  1. Maddzsa dhátu

A csontvelő és az idegrendszer. A csontjainkon belül és között nyilvánul meg, az asthi dhátu táplálja. Alapeleme a víz, a kapha dósa irányítása alatt áll. Upadhátuja a könny.

  1. Sukra dhátu

Az ivarsejtek (sperma, petesejt). A maddzsa dhátu táplálja, a víz elem építi, és a kapha dósa határozza meg. A nemi szervek működéséért és az utódnemzésért felel.  Nincs upadhátuja.